کمک به کودکان اتیسم
راهبردهای درمان و تربیت
والدین کارهای زیادی می توانند برای فائق آمدن بر مشکلات فرزندان خود انجام دهند. مهمترین چیز این است که شما نیازهای فرزندتان را بشناسید و برای بر طرف شدن آنها تلاش کنید. به دنبال این نباشید که کسی اتیسم بودن فرزند شما را تایید کند و بگوید که چطور و چه کاری انجام بدهید. برداشت شما از هیجانات فرزندتان بهترین راهنمای کشف و پاسخ به نیازها کودکتان است. برخورد درست با کودک، به شما و فرزندتان کمک خواهد کرد تا زندگی برای فرزند اتیسم و شما راحتتر شود.
راهنمایی والدین کودکان اتیسم به درمان و حمایت
اگر به تازگی متوجه شدهاید که فرزند شما مبتلا به اتیسم است ممکن است در مورد اتفاقات آینده نگران و سر در گم باشید. هیچ پدر و مادری آماده شنیدن چیزی جز سلامتی و خوش حالی فرزندش نمیباشد و تشخیص اتیسم بودن کودک میتواند خیلی وحشتناک باشد. ممکن است در مورد بهترین کمک به فرزند خود مطمئن نباشید و یا در مورد شیوههای متفاوت کمک و آموزش گیج شوید. ممکن است به شما گفته شود این بیماری مادام العمر و غیر قابل درمان است، هر چند این گفته ها درست است اما نگرانی را رها کنید، مشکل را بپذیرید و تلاش کنید شرایط را تغییر دهید.
درست است که اتیسم تمام گستره رشد را درگیر میکند، اما راهبردهای درمانی و آموزشی وجود دارد که به کودک کمک میکند مهارتهایی را برای غلبه بر مشکلات بیاموزد تا بر مشکلات فزاینده فائق آید. این خدمات نگهداری میتواند شامل خدمات در منزل، رفتاردرمانی، آمورشهای مدرسه محور، و خدمات برآوردهسازی نیازهای ویژه کودک باشد. با یک طرح درمانی درست، عشق و حمایت کودک شما میتواند یاد بگیرد، رشد و پیشرفت کند.
منتظر تشخیص نمانید
اگر کودک شما اتیسم یا دیگر اختلالات تاخیر رشدی را داراست بهترین چیز شروع بههنگام درمان است. به محض این که متوجه شدید چیزی متفاوت از شرایط عادی است کمک رسانی را شروع کنید و منتظر اینکه فرزندتان تشخیص قطعی بگیرد نباشید. آموزش و درمان به موقع کودکان با سن کمتر مبتلا به اختلالات طیف اتیسم، شانس موفقیت آموزش و درمان را بالا می برد. مداخله زود هنگام راهی موثر برای کمک به رشد بهنجار و کاهش علایم اتیسم است.
وقتی کودک اتیسم است: تکالیف والدین
نکته اول کمک به کودکان اتیسم: محیطی امن و قانونمند فراهم کنید
بدانید که مسیر کمک به تربیت و کمک به کودک اتیسم طولانی و نسبتاً دشوار است. اما در مجموع، نکات زیر به شما در تربیت فرزند اتیسم کمک میکند:
نکته دوم کمک به کودک اتیسم: راه های غیر کلامی برای ارتباط پیدا کنید
ارتباط با کودک اتیسم میتواند همراه با دردسر باشد، اما شما نبایستی این ارتباط را اجبار و یا محدود کنید. شما با نگاه کردن به فرزند خود، لمس کردن او، تُن صدایتان وقتی با او حرف میزنید و زبان بدنتان با او ارتباط برقرار میکنید. همچنین ممکن است فرزندتان با شما ارتباط برقرار کند، حتی اگر حرف نزند و صحبت نکند. شما باید زبان ارتباط با کودک اتیسم را یاد بگیرید.
نکته دوم کمک به کودک اتیسم: درمان های شخصی برای اتیسم خلق کنید
روشهای درمانی زیادی جهت کمک به کودکان اتیسم وجود دارند که بسیار هم معتبر هستند، اما کدامیک میتواند برای فرزند شما مناسب تر باشد. چیزی که میتواند خیلی بغرنج باشد شنیدن چیزهای متفاوت و گاه متناقض از سایر والدین و پزشکان است. وقتی یک روش درمانی و آموزشی برای کودک اتیسم طراحی و توصیه میشود، به خاطر داشته باشید که هیچ روش درمانی به تنهایی پاسخگوی همه نیازهای کودک اتیسم نیست. هر کودک مبتلا به اتیسمی منحصر به فرد و یگانه است، با نقاط قوت و ضعف منحصر به خود.
روش درمانی بایستی مناسب نیازهای فردی هر مبتلا به اتیسمی باشد. شما بدانید که فرزند شما بهترین است، پس تلاش کنید تا تمام نیازهای او را بر آورده سازید. در این مسیر شما میتوانید سوال های زیر را از خود بپرسید (منبع: پژوهشگاه ملی سلامت):
در نهایت به خاطر داشته باشید که موضوع این نیست که هیچ طرح درمانی برای کودک اتیسم کاملا مناسب نیست بلکه مساله این است که شما باید راه های شخصی خود را برای موفقیت درمان پیدا کنید. شما باید با دست به یکی شدن با درمانگر کودک، بهترین راه درمان را پیدا کنید و با اجرای بدون وقفه و بدون تناقض تمرینها به فرزند اتیسم خود کمک کنید.
یک طرح درمانی خوب این طور خواهد بود:
انتخاب درمان اتیسم
وقتی درمان اتیسم مطرح می شود، گوناگونی و تفاوت بین روشهای درمان موجب گیجی میشود. تعدادی از درمانگران اتیسم بر کاهش مشکلات رفتاری و ایجاد ارتباط و مهارتهای اجتماعی تمرکز میکنند در حالی که گروهی دیگر بر مشکلات ناشی از یکپارچگی حسی، مهارتهای حرکتی، مسائل هیجانی و حساسیتهای تغذیهای تاکید میکنند.
با داشتن انتخاب های زیاد، تحقیق در مورد روش ها اهمیت بیشتری پیدا میکند، با متخصصان درمان اتیسم صحبت کنید و در مورد کارایی و کاربرد روشها بپرسید. اما به خاطر داشته باشید که شما بیش از یک نوع درمان را نمی توانید برگزینید. هدف درمان اتیسم باید درمان تمام نشانگان و نیازهای کودک اتیسم باشد. این امر اغلب نیازمند داشتن رویکردی ترکیبی به درمان هاست که بهترینهای روشهای درمانی را در خود جمع میکند.
متداولترین درمانهای اتیسم عبارتند از رفتاردرمانی، گفتاردرمانی، بازیدرمانی، کاردرمانی و تغذیه درمانی.
نکته چهارم کمک به کودک اتیسم: یافتن کمک و حمایت
تربیت و مراقبت از کودک اتیسم مستلزم صرف انرژی و زمان بسیاری است. روزها و ساعاتی وجود دارد که مراقب کودک اتیسم احساس اضمحلال و فشار روانی میکند و دلسرد میشود. تربیت کودک به هیچ وجه کار آسانی نیست، و البته پرورش کودکی با نیازهای ویژه بسیار مشکلتر است. برای این که شما پدر و مادر موثرتری باشید باید بتوانید ضرورتهای مراقبت از خود را هم رعایت کنید. سعی نکنید نیازهای خود را نادیده بگیرید. شما میتوانید از سایر والدین و مراکز درمان و آموزش کودک اتیسم کمک بگیرید تا با دریافت کمک و حمایت با آرامش بیشتری به تربیت کودک اتیسم بپردازید. والدین می توانند جهت کمک و حمایت گرفتن میتوانند از والدین سایر کودکان اتیسم، مراکز نگهداری و آموزش کودکان اتیسم و مشاورههای فردی، خانوادگی و تربیتی استفاده کنید. شما در مسیر تربیت باید بتوانید حقوق خود و فرزندتان را بدانید و رعایت کنید.
ترجمه:
زهرا امین آبادی دکترای روانشناسی تربیتی
Helping Children with Autism, Autism Treatment Strategies and Parenting Tips. http://www.helpguide.org/articles/autism/helping-children-with-autism.htm.
[1] برخی از کودکان اتیسم با مشکلات تعادل حس روبرو هستند مثلا یک محرک معمولی دیداری، صوتی یا لامسه ای و ... را چند برابر شدیدتر یا چند برابر ضعیف تر از دیگران حس می کنند و همین باعث تشدید مشکلات می شود.
دسته بندی ها :