همه چیز درباره قشقرق
چرا کودکم قشقرق به راه می اندازد؟
چطور با قشقرق به پا کردن کودکان مواجه شویم؟
راهکار های کنترل قشقرق در کودکان
مدیریت قشقرق
"زمان قشقرق راه انداختن بچه ها برای والدین زمان استیصال است. اما قشقرق بیشتر از اینکه استیصال کننده باشد فرصتی برای آموزش و تربیت است. "
چرا بچهها قشقرق را می اندازند
رفتار قشقرق راه انداختن، گسترهای است بین گریه و ناله کردن و تا لگد زدن، پرت کردن، کتک زدن و حبس کردن نفس. قشقرق راه انداختن بین هر دو جنس پسر و دختر رایج است و در سن 1 تا 3 سالگی (زمانی که هنوز کودکان هنوز در استفاده از زبان ماهر نیستند) اتفاق میافتد.
بسیاری از بچهها اغلب قشقرق را در درجات مختلف تجربه می کنند، در گروهی بسیار شدید و در گروهی به ندرت و یا به طور خفیف اتفاق میافتد. قشقرق راه انداختن بخشی بهنجار از رشد است. قشقرق راه انداختن، راه نشان دادن دلسردی و احساس شکست های کودک است.
قشقرق در کودکان بیشتر در زمان خستگی، گرسنگی، و یا احساس ناراحتی اتفاق می افتند. قشقرق بحرانی است در پی ناتوانی در برآورده ساختن خواسته ها باشد (اسباب بازی خریدن یا همراه والدین بودن). یادگیری مقابله با سرخوردگی مهارتی است که کودکان به مرور زمان میآموزند.
قشقرق با سطح رشد استفاده از مهارتهای زبان مرتبط است. کودکی که هنوز نمی تواند ناامیدی، احساسات، خواسته ها و نیازهای خود را درست بیان کند بیشتر ممکن است دچار قشقرق شود. با رشد مهارت های زبان، از تعداد قشقرق ها کاسته می شود.
نوپایان استقلال می خواهند و میخواهند که محیط پیرامون خود را کنترل کنند –بسیار بیشتر از اینکه بخواهند در محیط نقشی داشته باشند. این می تواند منجر به تفکر جنگ قدرت کودک شود "می خواهم خودم آن این کار را انجام دهم" یا "می خواهمش، آن را به من بده". کودکی با تفکر جنگ قدرت وقتی به خواستههای خود نمیرسد، قشقرق راه میاندازد.
اجتناب از قشقرق
اولین گام مداخله پیشگیری از قشقرق راه انداختن تا حد ممکن است. این ایدهها میتواند به شما کمک کند:
درمان قشقرق در کودکان
خونسردی خود را برای پاسخ به قشقرق حفظ کنید. مشکل را با ناامیدی و خشم خود پیچیدهتر نکنید. به خاطر داشته باشید که کار شما کمک به کودک است، پس آرام باشید.
قشقرق متفاوت و مستقل از آشفتگی و ناراحتی مدیریت میشود. گاهی، نیاز به تامین آسایش کودک است؛ اگر کودک شما خسته و گرسنه است وقت میان وعده یا یک چُرت کوتاه است؛ یا پرت کردن حواس کودک یا چشم پوشی کردن از کار کودک.
اگر قشقرق به خاطر جلب توجه والدین است، بهترین راه کاهش آن نادیده گرفتن قشقرق است. اگر کودک به خاطر رسیدن به خواستهای که از دید شما ممکن نیست، قشقرق راه انداخته " زیاد برای او توضیح ندهید " که چرا نمی تواند به خواستهاش برسد، در عوض با خونسردی گزینه مناسب را به فرزند خود پیشنهاد دهید و با آرامش محل را ترک کنید (قیچی خیاطیوسیله مناسبی برای کاردستی درست کردن نیست میتوانی از قیچی خودت استفاده کنی یا به جای کاردستی درست کردن خمیربازی کنی).
اگر قشقرق بعد از اینکه کاری از کودک خواسته میشود -که حتما باید کودک انجام دهد- و کودک با قشقرق راه انداختن نمیخواهد آن کار را انجام دهد؛ بهترین راه نادیده گرفتن قشقرق و پیگیری خواسته پس از پایان قشقرق است –اگر مجددا قشقرق راه افتاد، همین مسیر مجددا تکرار شود.
کودکانی که در حین قشقرق ممکن است باعث آسیب به خود و یا دیگران شوند باید در یک محیط امن نگهداری شوند. در خانه، مکانهای عمومی و یا مهمانیها هم توصیه اکید بر حفظ جان و امنیت کودک است (اگر کوچکترین گمانی از به خطر افتادن جان کودک یا دیگری وجود دارد کودک قبل از قشرق به خواسته برسد یا گزینه های جایگزین ارائه شود). اگر ایمنی کودک مطرح است حتی چند دقیقهای از محرومیت یا محکم نگه داشتن کودک استفاده کنید، مقاوم باشید و در مورد مسائل ایمنی تسلیم نشوید.
کودکان پیش از دبستان بیشتر از قشقرق استفاده میکنند چرا که یاد گرفتهاند که قشقرق رفتاری است که آنها را به هدف میرساند، بنابراین بهترین راه مقابله به هدف نرسیدن کودک است اما در بچه های بزرگتر حتی میتوان برای آرام کردن بچهها آنها را داخل اتاق فرستاد یا محل را ترک کرد و کمترین توجهی به قشقرق آنها نکرد. در این شرایط به جای تعیین یک محدودیت زمانی به کودک بگویید تا هر وقت که توانستی آرامش خود را مجددا به دست بیاوری داخل اتاق بمان، یا هر وقت که آرام شدی من حرفهای شما را میشنوم. این تکنیک بسیار قدرتمند است چرا که به کودک القا میکند کنترل شرایط در دست خود اوست. با این حال اگر قشقرق همراه رفتارهایی مانند زدن است از محرومیتهایی با زمان تعیین شده استفاده کنید.
بعد از طوفان
با برآورده کردن خواستهها یا توجه به قشقرق کودک او را تشویق نکنید. حتی در مورد قشقرق صحبت هم نکنید. توجه به قشقرق و صحبت در مورد آن فقط به کودک این احساس را میدهد که کار درستی انجام داده است و به هدفش میرسد. در مقابل تایید کلامی شما باید معطوف به خود کنترلی کودک و کسب دوباره آرامش باشد. از عباراتی مانند این استفاده کنید "چه خوب میتوانی خودت را آرام کنی".
همچنین ممکن است کودکانی که زیاد دچار تنش میشوند احساس بی کفایتی و ناخواستنی بودن داشته باشند؛ بنابراین در زمانهای آرامش این کودکان باید بیشتر بغل شوند و از خواستنی و خوب بودن خود مطمئن شوند.
از میزان و کیفیت خواب کودک خود مطمئن شوید. بر اثر خواب بی کیفیت یا کم خوابی ممکن است کودک بیش فعال، بدخلق و بد رفتار شود. خواب خوب و کافی از قشقرق میکاهد. برای این لازم است بدانید هر کودک به چند ساعت خواب نیاز دارد.
درچه صورت نیاز به مراجعه به رفتاردرمان و مشاور کودک میباشد؟
در موارد زیر حتما با متخصص رفتار درمانی و روانشناس مشورت کنید:
در این شرایط بررسی کردن اختلالات شنوایی، تاخیر گفتار (بیان و درک)، بیش فعالی، اختلالات یادگیری و سایر اختلالاتی که منجر به آسیب سطح درک و حل مساله کودک میشود ضروری است هر چند که ممکن است کودک به هیچکدام از این موارد هم مبتلا نباشد.
به یاد داشته باشید که قشقرق وضعیتی غیر قابل تغییر نیست کودک به زودی مهارت های خود کنترلی، حل مساله و ... را کسب خواهد کرد و این وضعیت با رفتار درست شما در پاسخ به قشقرق پایان خواهد یافت.
O'Donnell, L M. (2018). Temper Tantrums. https://kidshealth.org/en/parents/tantrums.html
ترجمه و تنظیم
دکتر زهرا امین آبادی روانشناس تربیتی.
روانشناس کودک و متخصص فرزند پروری در کرج
جهت تماس با مشاوران ما در کرج و استان البرز با شماره تلفن های زیر تماس بگیرید:
02634431369
09383674842
روانشناس کودک در کرج
درمان قشقرق در کودکان
مشاور کودک کرج
دسته بندی ها :