ارتباطات کودکان در تعطیلات

به خاطر دارید که همگی نگران تاثیر منفی شبکه های اجتماعی بر عملکرد تحصیلی کودکان بودیم؟ آیا استفاده از ایموجی ها و سرواژه ها می توانند باعث شکل گیری روابط معنی دار عمیق شوند؟ در حالی که مدارس کشور در حال برگزاری کلاس‌های مجازی جهت ارائه مواد آموزشی به شکل الکترونیک هستند تا دانش‌آموزان خیلی آسیب نبیینند، خانواده‌ها در خانه درگیر مراقبت از کودکان هستند و هیچکدام نمی دانند این وضعیت تا چه زمانی طول خواهد کشید و هر روز بیش از دیروز، هم اولیای مدارس و هم خانواده ها بیشتر نگران وابستگی کودکان به اینترنت و شبکه های اجتماعی می‌شوند.

جمیل زکی، روانشناس استنفورد می گوید: “از قضا، همان فناوری هایی که اغلب ما به خاطر از هم پاشیدن بافت اجتماعی خود استفاده از آنها را سرزنش می‌کردیم ممکن است بهترین فرصت‌ ما برای در کنار هم بودن باشد.” زکی می گوید اگرچه برای متوقف کردن گسترش COVID-19 جدا بودن از هم لازم است، اما عبارت “فاصله اجتماعی” پیام اشتباهی را ارسال می کند. ما باید این دوره را با عنوان” فاصله جسمی ” نام گذاری می‌کردیم تا بتوانیم تأکید کنیم که می توانیم حتی در حالی که از هم فاصله داریم، “در ارتباط اجتماعی باشیم.” این برای بچه ها مهم است زیرا وقتی مدارس تعطیل می شوند و بچه ها از تعامل روزمره با همسالان خود جدا می شوند، زمین بازی (حیاط مدرسه) تنها چیزی نیست که آنها از دست می دهند. آنها در این شرایط فرصت های باهم یادگرفتن و با هم خلق کردن را هم از دست می دهند.

در حالی که بچه های بزرگتر به احتمال زیاد به کمک شما برای ارتباط با دوستان خود نیاز ندارند، در اینجا چند ایده برای نگه داشتن بچه های هر سن و سال به لحاظ اجتماعی در کنار هم در نظر گرفته شده است تا از محدود شدن تعاملات کودکان کاسته شود.

  1. توصیه‌ می‌شود کلاس‌های کودکان با استفاده از نرم افزارهای ساده و ارزانی چون FaceTime call  یا Google Hangout برگزار شود تا کودکان در کنار هم به کارهای فردی بپردازند، این کار از حس انزوا کم می‌کند و به بچه ها احساس کنار هم بودن می دهد. می توانید با والدین کودکان دیگر قرار بگذارید تا به نوبت هر کدام در کنار کودکان باشید و حتی برای بچه‌ها کتاب بخوانید. این کار حتی به شما امکان می‌دهد در مورد تعاملات فرزند خود بیشتر بیاموزید.
  2.   از بچه‌ها بخواهید از این تعامل‌های گروهی به عنوان جایی برای حل مشکل و یا برنامه ریزی برای یک فعالیت استفاده کنند. مثلا در یکی از این فضاها به هم کمک کنند تا یک کتاب صوتی تهیه کنند. این کار تمام مراحل مدیریت خلق یک اثر را دارد مانند تقسیم نقش‌ها و یا نظارت بر عملکرد سایرین.  یا حتی نمایش کارهایی مانند آشپزی کردن یا تمیز کردن اتاق‌ها به این شکل می‌تواند باعث انتقال تجارب کودکان به هم شود. فقط مطمئن باشید که کودکان دچار سوءاستفاده نخواهند شد.
  3. فاصله گرفتن از گروه به خصوص برای بچه‌ها و نوجوانانی که سابقه منزوی و خجالتی بودن داشته اند می‌تواند اوضاع را خراب‌تر کند. اگر فرزند شما نوجوان است حتما خیلی خوب نحوه استفاده از شبکه‌های اجتماعی را می‌داند، هر چند که فضا مجازی است اما برگزاری جلسات می‌تواند از عواقب این فاصله اجتماعی بکاهد. بچه‌ها می توانند در این جلسات گروهی در مورد تکالیف یا موضوعات اجتماعی صحبت کنند. کودکان می‌توانند به این منظور در کلاس‌های گروهی مجازی هم شرکت کنند.    ‌
  4. از فضای به وجود آمده جهت رشد دادن کودکان استفاده کنید. یکی از راه‌های رشد دادن کودکان یا تسریع رشد اجتماعی آموختن و گوش به زنگ بودن است. تعیین ساعات جلسات و اینکه کودکان بتوانند وقت خود را برای شرکت در این جلسات مفرح و خوشایند تنظیم کنند باعث رشد برنامه ریزی در کودکان می‌شود.
  5. اگر کودکان به خاطر محدود شدن فعالیت‌های فضای مجازی به درس و تکلیف از آن گریزان هستند حتما ساعاتی از فعالیت‌های مجازی را به بازی‌های گروهی بین کودک و همکلاسی‌هایش اختصاص دهید. به اشتراک گذاشتن مراحل پشت سر گذاشته در بازی های دیجیتال، بازی های گروهی دیجیتال و حتی آموزش این بازی ها به بچه های دیگر می‌تواند کودک کمک کند حضور برنامه ریزی شده و مفرحی در جلسات مجازی داشته باشد.