چهارده نشانه ی بیش فعالی ( ADHD )

بیش‌فعالی یا ADHD یک اختلال تکاملی- عصبی پیچیده است که بر روی موفقیت و روابط کودک در مدرسه اثر می گذارد. علائم این بیماری بسیار متفاوت است و گاهی تشخیص آنها سخت می باشد.

هر کودکی ممکن است انواعی از علائم مخصوص به خودش را نشان دهد. بنابراین برای تشخیص بهتر، پزشک کودک شما نیاز دارد از چندین روش ارزیابی استفاده نماید.

به طور کلی ADHD یا همان بیش فعالی در سنین کودکی تشخیص داده می شود. متوسط سن برای تشخیص 7 سال می باشد. کودکان بزرگتر که علائمی از خود نشان می دهند ممکن است بیش فعالی داشته باشند ، اما آنها اغلب در اوایل زندگی علائم گسترده ایی از خود نشان داده اند.

 

درزیر چهارده علامت شایع بیش فعالی یا ADHD   آمده است:

1-رفتار متمرکز بر خود (Self-focused behavior): یکی از نشانه های رایج این بیماری این است که کودک نمی تواند نیازها و خواسته های اطرافیان را تشخیص بدهد که این خود منجر به ایجاد دو نشانه ی زیر میشود.

  • قطع کردن (interrupting)
  • انتظار برای رسیدن نوبت خود (trouble waiting their turn)

2- قطع کردن (interrupting): رفتار متمرکز بر خود ممکن است باعث شود کودک مبتلا به اختلال بیش فعالی ، صحبت دیگران را در حین مکالمه یا بازی هایی که در آن عضو نیستند ، قطع کند.

3- انتظار برای نوبت خود (trouble waiting their turn): کودکان مبتلا به بیش فعالی ممکن است در حین فعالیت در کلاس یا هنگام بازی با کودکان دیگر در انتظاربرای رسیدن نوبت خود مشکل داشته باشند.

4- آشفتگی احساسی (emotional turmiol): کودک مبتلا به بیش فعالی ممکن است در کنترل احساسات خود مشکل داشته باشد. مثلا ممکن است در مواقع نامناسب عصبانی شود. کودکان کوچکتر ممکن است بداخلاقی داشته باشند.

5- بیقراری (fidgeting): بیشتر کودکان مبتلا به ADHD نمی توانند آرام بنشینند. اغلب آنها بلند می شوند ، می دوند و یا دائم در حال تکان خوردن هستند و وقتی مجبور به نشستن می شوند احساس ناراحتی می کنند و دائما پیچ و تاب میخورند.

6- انجام بازی های پر سر و صدا (Problems playing quietly): بی قراری در این کودکان باعث می شود آنها نتوانند به صورت بی سرو صدا بازی کنند و نمی توانند فعالیت های اوقات فراغتشان را آرام انجام دهند.

7- ناتمام گذاشتن کارها ( Unfinished tasks): کودکان مبتلا به بیشفعالی به خیلی از کارها علاقه نشان می دهند ولی غالبا  نمی توانند آن کارها را به پایان برسانند. به عنوان مثال ممکن است  کارهای مختلفی مثل پروژه ها و تمرینات و تکالیف خانه شان را شروع  کنند ولی قبل ازاتمام، به سراغ مورد بعدی -که مورد توجه آنها قرار می گیرد-  بروند.

8- عدم تمرکز ( Lack of focus ): یک کودک بیش فعال حتی ممکن است در توجه کردن به شخصی که ­- مستقیما دارد با او صحبت می کند- مشکل داشته باشد.

آنها می گویند که دارند به حرف گوش می دهند، ولی نمی توانند آن را تکرار کنند.

9- اجتناب از کارهایی که نیاز به تلاش گسترده دارند (Avoidance of tasks needing extended mental effort):

عدم تمرکز کودکان بیش فعال یا ADHD باعث می شود آنها نتوانند، کارهایی مثل انجام تکالیف یا توجه  به درس در کلاس که نیاز به تلاش ذهنی پایدار دارند را انجام دهند.

10- اشتباه و خطا (Mistakes): کودکان مبتلا به بیش فعالی ممکن است در دنبال کردن فعالیت هایی که نیاز به برنامه ریزی یا اجرای یک برنامه دارند مشکل داشته باشند. بنابراین در انجام این فعالیت ها دچار اشتباهات و خطاهای سهل انگارانه ای می شوند که این دلیل بر کم هوشی و بی استعدادی آنها نمی باشد.

11- خیال بافی (Daydreaming): کودکان مبتلا به ADHD همیشه پرسر و صدا و غیر قابل کنترل نیستند. نشانه های دیگراین کودکان کم حرف بودن نسبت به دیگر کودکان است. کودک مبتلا به بیش فعالی ممکن است به فضا خیره شود ، خیال پردازی کند و با دوستان خیالی صحبت کند و آنچه را که در اطراف او می گذرد نادیده بگیرد.

12- مشکل در سازماندهی (Trouble getting organized): کودک مبتلا به بیش فعالی ممکن است در پیگیری وظایف و فعالیت ها مشکل داشته باشد. این مسئله می تواند در مدرسه مشکلاتی ایجاد کند، زیرا اولویت بندی برای انجام مشق شب، پروژه های مدرسه و سایر وظایف را برایشان دشوار است.

13- فراموشی (forgetfulness): کودکان مبتلا به بیش فعالی ممکن است در انجام فعالیت های روزمره ی خود فراموشکار باشند. آنها ممکن است مشق شب یا وظایف روزانه ی خود را فراموش کنند. آنها ممکن است وسایل بازی خود را نیز گم کنند.

14- نشان دادن علائم در چند محیط (Symptoms in multiple settings): کودک مبتلا به بیش فعالی علائم این بیماری را در بیش از چند محیط نشان می دهد. به عنوان مثال، آنها ممکن است عدم تمرکز را هم در خانه و هم در مدرسه نشان بدهند.

 

نشانه های بیش فعالی در کودکان
نشانه های بیش فعالی در کودکان

علائم بیش فعالی در کودکان بزرگتر

با بزرگتر شدن کودکان مبتلا به بیش فعالی، آنها نسبت به سایر کودکان در سن خودشان کمتر می توانند در موارد مختلف خود را کنترل کنند (Self control). این امر می تواند کودکان و نوجوانان مبتلا به بیش فعالی را در مقایسه با همسالان خود نابالغ نشان دهد.

در زیر بعضی از فعالیت های روزانه که نوجوانان بیش فعال مبتلا در انجام آن مشکل دارند، آمده است:

  • تمرکز بر تکالیف مدرسه
  • خواندن نشانه های اجتماعی (reading social cues)
  • سازش با همسالان
  • حفظ بهداشت شخصی
  • کمک در کارهای منزل
  • مدیریت زمان
  • رانندگی مطمئن

 

نگاه به آینده (Looking forward):

همه ی کودکان مبتلا به بیش فعالی برخی از این نشانه ها و علائم بالا را نشان می دهند. از جمله خیال بافی، بی قراری و …. که همه نشانه های رایج در این کودکان می باشد.

اگر شما به دنبال درمان بیشفعالی هستید به نکات زیر دقت کنید:

  • آیا کودک شما همیشه این علائم را از خود نشان می دهد؟
  • آیا این رفتار بر موفقیت کودک شما در مدرسه تاثیر می گذارد و منجر به تعاملات منفی با همسالان خود می شود؟

بیش فعالی قابل درمان می باشد. اگر کودک شما مبتلا به بیش فعالی است، مقاله ی درمان را مطالعه کنید. سپس از روانپزشک کودک یا بهترین روانشناس در کرج  مشورت بگیرید تا بتواند بهترین دوره ی درمانی را برای کودک شما تعیین نماید.

 

جهت مشاوره با روانشناس به منظور درمان بیش فعالی د رکرج با شماره زیر تماس بگیرید : 02634431369

 


منبع: https://www.healthline.com/health/adhd/signs